Monday, August 30, 2010

RESEPI LODEH ALA SANTAI

Cakap pasal lodeh ni, rasanya mesti tak lengkap kalau raya tak ada lodeh atau kuah lontong. Cara nak buat pun taklah susah sangat, cuma yang penting, macam mana nak maintain kuah lodeh ni daripada cepat basi. Bahan-bahan isi lodeh adalah:
30 ekor udang kecil
2 peket kecil soo hoon
10 batang kacang panjang
10 batang kacang buncis
1 kotak pati kelapa parut ( atau 1 biji kelapa )
4 keping tauhu digoreng sederhana masak
10 keping tempe digoreng sederhana masak

 Bahan-bahan untuk menumis:
10 biji cili merah digiling halus
3 batang serai
1 inci lengkuas
2 ulas bawang merah dimayang halus
2 ulas bawang putih dimayang halus
5 sm halia
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam serta serbuk perasa secukup rasa
Cara membuatnya adalah: 

Ehsan google - Gambar sendiri masa raya nnt
Panaskan minyak dalam 5 atau 6 sudu. Masukkan bahan bawang merah & putih dan cili dan kacau hingga garing. Kemudian masukkan santan, serbuk kunyit, udang, lengkuas, serai ,halia serta udang dan kacau sehingga mendidih sambil teruskan kacau. Masukkan bahan-bahan isi mengikut daripada yang lambat masak hingga mudah masak iaitu kacang panjang dan buncis, tempe, tauhu dan soohoon. Masukkan garam secukup rasa. Sambil mengacau, tunggu hingga mendidih dan kuah kelihatan pekat, bolehlah diangkat dan dimakan dengan ketupat atau nasi himpit.

p/s: Anda boleh pelbagaikan rasa lodeh anda dengan menambah bahan-bahan seperti terung, carrot, kobis, lada merah dan petai. Orang cakap, untuk mengelakkan kuah cepat basi, kena masukkan tempe dalam lodeh.

No comments:

Post a Comment

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails